Ingredienser:
- 1 kg rabarber, skrelt og skåret i små biter
- 1 kg sukker
- Saften fra 1 sitron
- 1/3 tsk salt
- Eventuelt litt vann
Fremgangsmåte:
- Steriliser krukker i ovn på 190 grader celsius i 20 minutter. Kok lokkene i vann.
- Skjær opp rabarber i biter og ha i en stor kjele. Jeg skreller ikke. Ha bittelite vann i bunnen av kjelen.
- Tilsett sukker og sitronsaft, og sett på middels til svak varme.
- La blandingen stå og trekke i ca. 30 minutter for å trekke ut saften fra rabarberen.
- La syltetøyet småkoke i ca. 30-40 minutter, eller til det tykner og får en geléaktig konsistens. Rør jevnlig for å forhindre at det brenner seg.
- Hvis syltetøyet virker for tykt, kan du tilsette litt vann for å justere konsistensen. Hvis for tynn kan du la 3-4 ripsblad småkoke sammen med syltetøyet og da vil den bli tykkere.
- Når syltetøyet har nådd ønsket konsistens, fjern kjelen fra varmen og la det avkjøles litt.
- Hell det varme syltetøyet på rene glass som er sterilisert. Lukk glassene tett med steriliserte lokk.
- La syltetøyet avkjøles over natt. Slik har jeg lagd syltetøy i 30 år og det holder seg perfekt og blir aldri muggent eller ødelagt.
- Nyt det deilige rabarbersyltetøyet på brødskiven, rundstykket eller som tilbehør til ost og kjeks!
Dette rabarbersyltetøyet vil gi deg en herlig smak av sommeren året rundt, og det er perfekt for å bevare den friske smaken av rabarberen når den er på sitt beste. Jeg dyrker rabarber slik den vokser på Island og bruker sorten Victoria som gir større og bedre rabarber til syltetøy… synes nå jeg.
TIPS… prøv å spis Kaptein kjeks med smør og ovenpå en skive eple med syltetøy i midten – helt utrolig godt, du tror det ikke før du prøver 🙂