Min beste oppskrift på rabarbersyltetøy, en islandsk oppskrift

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

Ingredienser:

 • 1 kg rabarber, skrelt og skåret i små biter
 • 1 kg sukker
 • Saften fra 1 sitron
 • 1/3 tsk salt
 • Eventuelt litt vann

Fremgangsmåte:

 1. Steriliser krukker i ovn på 190 grader celsius i 20 minutter. Kok lokkene i vann.
 2. Skjær opp rabarber i biter og ha i en stor kjele. Jeg skreller ikke. Ha bittelite vann i bunnen av kjelen.
 3. Tilsett sukker og sitronsaft, og sett på middels til svak varme.
 4. La blandingen stå og trekke i ca. 30 minutter for å trekke ut saften fra rabarberen.
 5. La syltetøyet småkoke i ca. 30-40 minutter, eller til det tykner og får en geléaktig konsistens. Rør jevnlig for å forhindre at det brenner seg.
 6. Hvis syltetøyet virker for tykt, kan du tilsette litt vann for å justere konsistensen. Hvis for tynn kan du la 3-4 ripsblad småkoke sammen med syltetøyet og da vil den bli tykkere.
 7. Når syltetøyet har nådd ønsket konsistens, fjern kjelen fra varmen og la det avkjøles litt.
 8. Hell det varme syltetøyet på rene glass som er sterilisert. Lukk glassene tett med steriliserte lokk.
 9. La syltetøyet avkjøles over natt. Slik har jeg lagd syltetøy i 30 år og det holder seg perfekt og blir aldri muggent eller ødelagt.
 10. Nyt det deilige rabarbersyltetøyet på brødskiven, rundstykket eller som tilbehør til ost og kjeks!

Dette rabarbersyltetøyet vil gi deg en herlig smak av sommeren året rundt, og det er perfekt for å bevare den friske smaken av rabarberen når den er på sitt beste. Jeg dyrker rabarber slik den vokser på Island og bruker sorten Victoria som gir større og bedre rabarber til syltetøy… synes nå jeg.

TIPS… prøv å spis Kaptein kjeks med smør og ovenpå en skive eple med syltetøy i midten – helt utrolig godt, du tror det ikke før du prøver 🙂

- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img