Pass på huden i vinterkulden

Must Try

Vinterkulden kan tære hardt på huden din. Her er tips til hvordan du  får en sunn og fin hud også om vinteren.

Et tydelig tegn på at vinteren er her er at huden kan føles tørr, stram og ubehagelig. Både hud og lepper blir tørrere og sprekker opp, og eksemlignende tilstander kan dukke opp. Hudpleier Silje Småbakk ved hudpleiesalongen Visagist på Fjellhamar mener at mange glemmer å ta vare på huden i vinterhalvåret.

– Vi har blitt veldig flinke til å beskytte huden om sommeren, men om vinteren glemmer vi det. Kulden utsetter huden for en ekstremt stor belastning i vinterhalvåret. Vi pakker oss inn i tykke klær og store skjerf, men de fleste glemmer å ta vare på den biten som er utildekket, nemlig ansiktet, sier Silje Småbakk.

Rens to ganger

Mange tror det holder å legge på fuktighetskrem, men noe av det første du bør gjøre er å rense huden din godt først.

– For å få best mulig resultat av produktene som tilføres er det viktig at huden renses godt, både morgen og kveld. Luften er tørrere og mer forurenset i vinterhalvåret og det kan derfor være greit å rense den to ganger, forklarer Småbakk.

Hun anbefaler milde  rense-produkter, helst rensemelk.     – Styr for all del unna produkter med alkohol, de tørker ut huden ekstra mye. Vær også ekstremt forsiktig med ansiktsskrubb/peeling, råder hudpleieren.

Vent en halvtime

For å tilføre nok fuktighet mener Småbakk det er lurt å bruke et serum før man legger på andre kremer.

– Dette er et spesialprodukt som gir ekstra mye til huden og som trekker dypere inn enn fuktighetskrem, dagkrem eller nattkrem. Men det er viktig å bruke dagkrem oppå da serumet i seg selv ikke inneholder beskyttende ingredienser, forklarer hun.

Etter at du har lagt på kremen, er det viktig å vente minst en halvtime før du går ut. Da vil ikke huden få frostskader, selv om produktet inneholder vann.        – Dagens kremer er så gode at om du bruker et kvalitetsprodukt med vann og påfører det mer enn 30 minutter før du forlater huset vil ikke huden fryse. Følger du denne regelen vil vannet fordampe før du går ut, sier hudpleieren som ikke nødvendigvis anbefaler kuldekremer.   – Noen sier at man må bruke kuldekrem uten vann om vinteren. Men disse kan ofte føles veldig mektige for huden og gi andre plager som fet hud eller kviser. En viktig faktor som man bør tenke på før man påfører fete kuldekremer uten vann, er at disse legger seg som et “lokk” på huden. Når så hudens naturlige fuktighet fordamper, kan det dannes en ishinne mellom huden og kremen, og det kan da oppstå frostskader dessverre. For ekstrem kulde anbefales fysisk beskyttelse av huden (som å kle huden med tøy), men da snakker vi om temperaturer under 10 eller 15 minus og sterk vind, sier hun.

Kur for huden

Dersom huden blir veldig tørr, anbefaler hudpleieren å legge en fuktighetsmaske. Masken kan gjerne sitte på over natten – da vil den gi ekstra effekt.   – Føles huden spesielt tørr kan du legge på en maske om kvelden som ikke vaskes bort før morgenen etter. Dette kan du bruke i 2-3 uker som en kur om huden er spesielt utsatt og tørr, mener hun.

Mange opplever også at leppene tørker ut og sprekker om vinteren.     –  Før de kommer så langt er det lurt å peele dem med en mild peeling og tilføre en god leppepomade med fuktighet og næring, sier Småbakk.

Spis og drikk riktig

For å forhindre uttørring av huden mener hun at man bør styre unna veldig varme dusjer.

– De delene som pakkes inn i tøy påvirkes også av årsiden og man kan oppleve “tørrhetskløe”. Det er lurt å dusje i lunkent vann siden varmt vann virker uttørrende. Det er også lurt å bytte ut dusjgele med dusjkrem eller dusjolje, råder Småbakk.

Du kan også beskytte huden ved å tenke på kostholdet og spise riktig.    – Ved å spise næringsrik mat som inneholder mye fettsyrer og antioksidanter vil du hjelpe huden til å beskytte seg selv. Dette er med på å forhindre en rask nedbrytning av hudens bindevev. Spis matvarer som er rike på naturlige oljer, f.eks valnøtter, laks og avokado, tipser hun.

I tillegg er det lurt å drikke mye. Om sommeren er det lettere å få i seg nok væske pga varmen, men også om vinteren er vann noe av det viktigste kroppen trenger for å holde huden sunn og rik på fuktighet.

– Du kan få i deg mye vann ved å spise også, da tilfører du næring og antioksidanter samtidig. Spiser du f.eks frukt som er rike på vitaminer og mineraler, vil du få en god porsjon vann på kjøpet, sier hudpleieren.

- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img