Hvordan kan kostholdet ditt bli din beste medisin?

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

Har du noen gang lurt på om kostholdet ditt kan være den beste medisinen du kan gi kroppen din? Vel, i dag skal vi utforske akkurat det! Vi lever i en tid der helse og velvære er mer viktig enn noensinne, og å ta vare på oss selv har blitt en prioritet. I denne bloggposten skal vi dykke ned i forskningen som viser hvordan kostholdet vårt kan påvirke vår generelle helse, både fysisk og mentalt. Så bli med oss når vi avdekker hemmelighetene bak et sunt og balansert kosthold som virkelig kan forvandle livet ditt – det er på tide å gjøre mat til medisin!

Hva er ‘mat som medisin’?

Mange har hørt om det å bruke kostholdet som medisin, men hva betyr egentlig dette? Kort sagt, betyr det å inkludere matvarer i kostholdet ditt som kan hjelpe til med å forebygge eller behandle sykdommer. For eksempel kan en diett rik på antioksidanter hjelpe til med å bekjempe sykdommer som kreft og aldring. Det er mange forskjellige typer matvarer som kan tjene som ‘medisin’, og det er viktig å finne den kombinasjonen av matvarer som fungerer best for deg.

En som er utdannet Herbalist fra Ecoversity kan bidra til å gi deg god hjelp ettersom stor del av studiene hos en Herbalist fra Ecoversity handler nettopp om det hvordan mat kan bli medisin.

Fordeler og ulemper ved kosthold som medisin

En rekke forskningsstudier har vist at kosthold og ernæring kan ha en betydelig innvirkning på helsen vår. I tillegg til å bidra til å forebygge en rekke sykdommer, kan kosthold også brukes som behandling eller tillegg til annen behandling. Det er imidlertid viktig å huske at det ikke er en “one size fits all” -tilnærming, og at den enkelte må finne ut hva som fungerer best for dem. Her er noen av fordelene og ulempene ved å bruke kosthold som medisin:

Fordeler:

1. Kan være svært effektivt mot mange sykdommer.
2. Er naturlig og gir dermed mindre bivirkninger enn medisiner.
3. Billigere enn de fleste medisiner.
4. Tilgjengelig for de fleste mennesker.
5. Kan bidra til å forebygge sykdom i tillegg til å behandle den.
6. Fleksibelt; kan lett til passes til deres individuelle behov.

Ulemper:

1. Er ikke alltid effektivt for alle sykdommer.
2. Kan ta lang tid å se resultater, noe som kan føre til at man mister motet og gir opp.
3. Noen kostholdsstrategier kan være svært strenge og vanskelige å holde seg til over tid.
4. Det er ofte vanskelig å finne informasjon om farene og mulighetene ved kostholdsmedisin fra offentlig helsepersonell eller leger.
5. Ugunstige livsstilvalg som stress, røyking, alkoholbruk eller inaktivitet kan ha en negativ effekt på kosthold som medisin-strategier og redusere deres effektivitet.
6. Enkelte medisiner kan være slik at viss type kosthold kan påvirke negativt.

De vanligste spørsmålene rundt ‘mat som medisin’

De vanligste spørsmålene rundt ‘mat som medisin’

1. Hva betyr mat som medisin?
Mat som medisin er en fellesbetegnelse for praksis der mat og drikke brukes for å forebygge, behandle eller lindre sykdom eller andre helseproblemer. I noen tilfeller kan dette også inkludere kosttilskudd og naturmidler.
2. Hvorfor er det viktig å ta hensyn til kostholdet når man tar medisiner?
Kostholdet ditt påvirker hvordan kroppen din absorberer og bruker de aktive stoffene i medisinen. For eksempel kan fettete mat redusere opptaket av noen antibiotika, mens sure juice kan øke hastigheten på opptaket av andre legemidler. Det er derfor viktig å ta hensyn til kostholdet ditt når du tar medisiner, slik at du får mest mulig ut av behandlingen.
3. Er det trygt å bruke mat som medisin?
Ja, det er trygt å bruke mat som medisin så lenge du følger godt etablerte retningslinjer og ikke prøver å behandle alvorlige sykdommer selv. Det er viktig å alltid konsultere legen din før du tar noen kosttilskudd eller naturmidler.

Matvarer du bør legge til kostholdet ditt

En sunn og balansert diett er viktig for å opprettholde god helse, og det er mange matvarer som kan hjelpe deg med å leve et sunt og aktivt liv. her er noen matvarer du bør legge til kostholdet ditt:

Fisk: Fisk er rik på omega-3 fettsyrer, som er gunstige for hjerte- og karsystemet. De fleste av oss trenger mer omega-3 i kostholdet, så spis gjerne fisk to til tre ganger i uken. Velg for eksempel torsk, hyse, laks eller sild.

Bær: Bær inneholder mye fiber, vitaminer og antioksidanter. De fleste bær har et høyt innhold av C-vitamin, noe som bidrar til å styrke immunforsvaret. Spis en håndfull bær daglig, enten fra frisk eller fryst sortiment.

Nøtter og frø: Nøtter og frø inneholder sunne fettsyrer, mineraler og protein. Disse matvarene er ikke bare gode for hjertehelsen din, men de gir deg også den langsomme energien du trenger for å holde deg aktiv hele dagen.

Grønnsaker: Grønnsaker er en viktig del av et sunt kosthold. De er rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter som bidrar til å styrke kroppens immunforsvar. Velg et bredt utvalg av grønnsaker som broccoli, spinat, gresskar, gulrøtter og tomater.

Havregryn: Havregryn inneholder fiber og proteiner som holder deg mett lengere. De er også næringsrike i andre næringsstoffer som jern, magnesium og B-kompleks vitaminer. Når du velger havregryn, sørg for at det ikke inneholder tilsatt sukker eller salt.

Yoghurt: Yoghurt er rik på proteiner og kalsium, som er viktig for å bygge og opprettholde sterke bein. Velg yoghurt som ikke inneholder tilsatt sukker eller søtstoffer.

Frukt: Frukt er en sunn kilde til vitaminer og antioksidanter. Velg sesongens frukt som epler, pærer, bananer, appelsiner og blommer. Frukt inneholder mye sukker, så hold deg til én eller to porsjoner om dagen.

Belgfrukter: belgfrukter, som erter og bønner, er en utmerket kilde til protein. De er også gunstige for hjertehelsen og inneholder mange fiber, vitaminer og mineraler. Spis belgfrukter flere ganger i uken for å få maksimalt utbytte av deres næringsrike egenskaper.

Lyst kjøtt: lyst kjøtt kan bidra til å forbedre helsen din og hjelpe deg med å oppnå et balansert kosthold. Lyst kjøtt inneholder mindre fett enn røtt kjøtt. Gå for mager kylling eller svin.

Urter: Urter kan gi mange fantastiske fordeler når brukt i mat. Hvorfor ikke å begynne å dyrke urter i vinduet hjemme slik du har god tilgang hele året.

Urtekvinnen har både en Facebook-side og en Facebook-gruppe som du kan bruke for å holde deg oppdatert. Du er velkommen til å ta kontakt via Facebook-gruppen og be om alle slags råd som har med planter og helse å gjøre fra María Hrefna, urtekvinnen. Du kan også sende en e-post via denne siden.

Lenke til Facebook-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/urtekvinnen
All rådgivning er gratis

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som gis på denne nettsiden er kun til utdanningsformål og er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din, helsepersonell eller en kvalifisert urtemedisiner med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand. Se aldri bort fra profesjonell medisinsk rådgivning eller utsett å søke det på grunn av noe du har lest på denne nettsiden. Bruken av urtemedisiner bør gjøres med forsiktighet og i samråd med helsepersonell. Individuelle resultater kan variere, og bruk av urter er kanskje ikke passende for alle. Sørg alltid for sikkerheten og hensiktsmessigheten av urtemedisiner med helsepersonell før bruk. Det er ditt eget ansvar å verifisere alt som er skrevet på denne nettsiden, og vi vil på ingen måte bli holdt ansvarlige for informasjonen på denne siden. Vi kan ha skrevet noe feil uten å være klar over det, og du bør alltid bruke din egen dømmekraft.
- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img