Skvallerkålpai – kjempegod

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

Før du lager skvallerkålpai skal du være sikker på at det er skvallerkål du har. Den kjennetegnes best på at nederste 2 blad på hver side kommer ut fra samme stamme som vises på bildet av skvallerkål her nedenfor:

Ingredienser:

Pai-skall:

 • 300 g hvetemel
 • 200 g kaldt smør, i terninger
 • 1/2 ts salt
 • 1 dl iskaldt vann

Fyll:

 • 500 g fersk skvallerkål, vasket og grovhakket
 • 1 løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 100 g fetaost, smuldret
 • 100 gr gräddeost, revet
 • 200 gr smårettsbacon
 • 4 egg
 • 200 ml kremfløte
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk pepper
 • ekstra gräddeost revet for å strø over toppen før steking

Fremgangsmåte:

 1. Forvarm ovnen til 200°C (180°C for varmluft) og smør en paiform.
 2. Lag pai-skallet ved å blande hvetemel, smør og salt i en bolle. Kna smøret inn i melet til blandingen ligner grovt brødsmuler. Tilsett deretter iskaldt vann, litt om gangen, til deigen samler seg. Form deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie, og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.
 3. Mens deigen kjøles ned, kan du forberede fyllet. Stek løk og hvitløk i litt olje i en stekepanne til de er myke og gylne. Tilsett deretter hakket skvallerkål og stek til det har falt sammen og blitt mykt. La blandingen avkjøles litt.
 4. Kjevle ut deigen på et melet overflate til den er ca. 3-5 mm tykk. Legg den forsiktig over paiformen og trykk den ned i formen. Skjær av overflødig deig langs kanten.
 5. Prikk bunnen av paideigen med en gaffel og legg et bakepapir og erter eller ris oppå. Stek pai-skallet i forvarmet ovn i ca. 15 minutter, eller til det begynner å bli gyllent.
 6. Mens pai-skallet steker, pisk sammen egg og kremfløte i en bolle. Tilsett smuldret fetaost, den avkjølte skvallerkålblandingen, ost, smårettsbacon, salt og pepper.
 7. Når pai-skallet er ferdig forstekt, fjern det fra ovnen og fjern bakepapiret og erter/riset. Hell fyllet over det varme skallet og jevn det ut. Strø over gräddeost etter smak.
 8. Sett paien tilbake i ovnen og stek i ytterligere 25-30 minutter, eller til fyllet har stivnet og toppen er gyllen og boblende.
 9. La paien avkjøles litt før du serverer den. Den kan nytes varm eller avkjølt, og den er deilig både som hovedrett eller som en del av en lunsj eller piknik.

Nyt din hjemmelagde skvallerkålpai! TIPS – den er også kjempegod oppvarmet dagen etter, ja eller bare kall.

- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img