Å ta vare på deg selv: Hvordan prioritere egenomsorg i hverdagen

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

I dagens travle samfunn er det lett å glemme å ta vare på seg selv. Vi blir dratt i alle retninger, oppslukt av jobb, familie og andre forpliktelser. Men hva med deg? Hva med din egenomsorg? I denne bloggposten skal vi utforske hvordan du kan prioritere deg selv i hverdagen og gi deg noen enkle tips som vil hjelpe deg med å finne balansen mellom plikter og velvære. Ta et dypt pust inn og la oss begynne reisen mot et mer balansert liv der du tar vare på deg selv – fordi du fortjener det!

Hvorfor bør du prioritere egenomsorg?

Å ta vare på deg selv handler ikke bare om å spise sunt og trene, men om å gi deg selv den omsorgen og kjærligheten du fortjener. Det er viktig å prioritere egenomsorg fordi dette kan hjelpe deg med å bli mer produktiv, bedre opplagt og frisk. Når du tar godt vare på deg selv, vil andre også få mer glede av å være i ditt selskap. Egenomsorg kan hjelpe deg med å slappe av, koble fra stress og bekymringer, og nyte livet mer.

Tips for å få mer tid til egenomsorg

Livet er fullt av forventninger. Det forventes at du skal jobbe, det forventes at du skal ta hånd om familien. Det forventes ikke at du skal prioritere egenomsorg, og la være å gjøre ting som ikke er absolutt nødvendig. Begynn med egenomsorg nå!

Sett av tid til deg selv hver dag, og gjør noe for deg selv hver eneste dag. Du trenger ikke å gjøre alt på en gang, men ta det litt etter litt. Begynn med de enkleste tingene, som å drikke nok vann og spise sunt. Gå deretter videre til mer komplekse ting, som å trene regelmessig og få nok søvn. Det er viktig at du tar deg tid til å slappe av også, så ikke overbelast deg selv. Ta deg tid til å meditere. Finn ut hva som fungerer best for deg, og hold deg til det. Husk at dette er for din egen skyld, så ikke la andre sine preferanser sette dine grenser.

Hva er de forskjellige typene av egenomsorg?

Det finnes mange forskjellige typer egenomsorg, og det er viktig å finne den type egenomsorg som passer deg best. Her er noen av de mest vanlige typene egenomsorg:

– Fysisk egenomsorg: Dette inkluderer alle de tingene du gjør for å ta vare på din fysiske helse, som å spise sunn mat, trene regelmessig og få nok søvn.

– Emosjonell egenomsorg: Dette handler om å ta vare på dine følelsesmessige behov. Dette kan innebære å sette av tid til å slappe av og gjøre ting du liker, men også å jobbe med eventuelle negative følelser som kan oppstå.

– Mental egenomsorg: Mental egenomsorg handler om å ta vare på din mentale helse. Dette kan innebære ting som å lære nye ting, holde deg aktiv og ha et sunt forhold til tankene dine.

– Sosial egenomsorg : Dette handler om å bygge og vedlikeholde gode relasjoner med andre. Det kan innebære å ta initiativ til å ha kontakt med venner, delta i sosiale aktiviteter og kanskje til og med bli involvert i frivillig arbeid.

Ulike måter å praktisere egenomsorg på

Ulike måter å praktisere egenomsorg på
Egenomsorg handler om å ta vare på seg selv både fysisk og psykisk. Det er viktig å sette av tid til egenomsorg hver dag, enten det er 5 minutter eller en time. Her er noen forslag til hvordan du kan praktisere egenomsorg i hverdagen:

– Ta en varm dusj eller et bad. Varmt vann har en beroligende effekt på kroppen og kan hjelpe deg med å slappe av.
– Spis sunn mat og drikk nok vann. Sunn mat gir kroppen din den energien den trenger, mens vann er viktig for alle kroppsfunksjoner.
– Gjør noe du liker og som gjør deg glad. Dette kan være alt fra å lese en god bok, se en film, gå tur i skogen eller shoppe litt nytt tøy. Gjør det som gir deg positiv energi!
– Tren regelmessig. Trening har mange positive effekter som å hjelpe deg med å holde deg fysisk og psykisk aktiv.
– Hold deg oppdatert om nyheter, les bøker eller finn på noe kreativt. Det er viktig å utfordre seg selv for å holde intellektet friskt og oppdatert.
– Ta en pause fra sosiale medier. Sosiale medier kan lett ta over hele livet ditt hvis du lar det skje. Det er viktig å stenge av tid til fri fra sosiale medier for å unngå stress og mental utmattelse.
– Få nok søvn. Nok søvn er grunnleggende for god helse og velvære, så husk alltid å få nok timer med god natts søvn!

Sunne relasjoner som en del av egenomsorg

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å få tid til egenomsorg. Men det er viktig å sette av en del av din tid til å ta vare på deg selv, både fysisk og psykisk. En god måte å gjøre dette på er å investere i sunne relasjoner.

Sunne relasjoner handler om mer enn bare et vennskap. Det handler også om familieforhold, kollegaer og andre mennesker du har regelmessig kontakt med. Byggende og styrkende relasjoner er en viktig del av egenomsorg, fordi de kan gi deg den støtten og energien du trenger for å takle hverdagen på best mulig måte.

En sunn relasjon gir begge parter positive følelser, slik at dere begge blir sterkere mentalt og fysisk. Sunne relasjoner bygger ikke bare opp deg selv, men også andre rundt deg. Når du tar deg tid til å pleie gode relasjoner, vil du føle deg bedre og oppleve mer mental styrke. Dette kan påvirke måten du håndterer andre situasjoner i livet ditt på.

Finn mennesker som forstår deg, støtter deg og gir deg kjærlighet. Ta en prat over telefon eller ha en kaffe sammen med dem på helgen. Sett av tid til å være sammen med dem, både online og offline, slik at du kan føle deg elsket og ivaretatt. På den måten kan sunne relasjoner være et veldig nyttig verktøy når det gjelder egenomsorg.

Det er viktig å ta vare på seg selv

Det er viktig å ta vare på deg selv, både mentalt og fysisk. Ofte kan vi føle at vi ikke har tid til egenomsorg, men det er viktig å gjøre det en priotitet. Her er noen tips til hvordan du kan prioritere egenomsorg i hverdagen:

-Ta en pause når du trenger det. Dette kan bety å sette av litt tid hver dag til å slappe av, eller ta en lang helgetur for å koble av fra hverdagen.
-Gjør aktiviteter som gjør deg glad. Dette kan være alt fra å trene, gå tur i naturen, lage mat, drikke tea eller bare ta det med ro og se på en god film.
-Vær sosial med folk du liker og unngå folk som Stresser deg ut. Omgangskretsen din har mye å si for humøret ditt, så velg dem med omhu!
-Skriv ned dine tanker og følelser. Ofte kan det hjelpe å få ut frustrasjon og bekymringer, ved å skrive det ned. Dette kan også hjelpe deg med å se ting fra et nytt perspektiv.
-Prioriter søvn. Dette er viktig for helsen din, både mentalt og fysisk. Prøv å få 7-8 timer søvn hver natt!
-Ta vare på kroppen din. Fyll den med god mat, gjør yoga eller en annen form for trening du liker, ta deg tid til å stelle deg osv.

Ved å prioritere egenomsorg blir du mer motivert, kreativ og produktiv i hverdagen – så det lønner seg virkelig!

Urtekvinnen har både en Facebook-side og en Facebook-gruppe som du kan bruke for å holde deg oppdatert. Du er velkommen til å ta kontakt via Facebook-gruppen og be om alle slags råd som har med planter og helse å gjøre fra María Hrefna, urtekvinnen. Du kan også sende en e-post via denne siden.

Lenke til Facebook-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/urtekvinnen
All rådgivning er gratis

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som gis på denne nettsiden er kun til utdanningsformål og er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din, helsepersonell eller en kvalifisert urtemedisiner med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand. Se aldri bort fra profesjonell medisinsk rådgivning eller utsett å søke det på grunn av noe du har lest på denne nettsiden. Bruken av urtemedisiner bør gjøres med forsiktighet og i samråd med helsepersonell. Individuelle resultater kan variere, og bruk av urter er kanskje ikke passende for alle. Sørg alltid for sikkerheten og hensiktsmessigheten av urtemedisiner med helsepersonell før bruk. Det er ditt eget ansvar å verifisere alt som er skrevet på denne nettsiden, og vi vil på ingen måte bli holdt ansvarlige for informasjonen på denne siden. Vi kan ha skrevet noe feil uten å være klar over det, og du bør alltid bruke din egen dømmekraft.
- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img