Blåkoll: En uoppdaget perle i naturens apotek

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

Har du noensinne hørt om blåkoll? Denne uoppdagede perlen i naturens apotek kan være akkurat det du har søkt etter! Med sine utrolige helsefordeler og unike egenskaper, er det på tide å bli kjent med denne mystiske planten. Bli med oss på en reise gjennom blåkolls helbredende verden, hvor vi avslører dens hemmeligheter og deler noen spennende oppskrifter for å dra nytte av dens potensielle fordeler. Finn ut hvorfor blåkoll er noe du ikke vil gå glipp av!

Blåkoll: Introduksjon og tradisjonell bruk

I naturen finner vi mange forskjellige planter og urter som kan brukes til medisinsk behandling. Blåkoll er en av disse plantene, og den har vært brukt i folkemedisin i århundrer. I denne artikkelen vil vi ta en nærmere titt på blåkoll, hva den kan brukes til og hvor den kommer fra.

Blåkoll, eller Prunella vulgaris, er en plante som tilhører familien av Leppeblomstfamilien. Den vokser ofte på eng og på åpent felt, beitemark og i gressplen over hele Norge og blir 5-20 cm høy. Blåkoll har doble lanseformede blader og blå-lilla blomster, derav navnet Blåkoll.

Blåkoll har fra gammelt av vært brukt i medisin i Europa, Asia, Afrika og Nord-Amerika. I det syttende århundret var planten en tradisjonell medisin og brukt mot sår hals, som febernedsettende og for å akselerere heling av sår.

I Tyrkisk folkemedisin ble den brukt mot revmatisme, forkjølelse og hjertesykdom (Yesilada et al., 1993).

I Japan er den distribuert over hele landet. I folkemedisinen brukes den ofte som et vanndrivende middel og en medisin med blomstrende fruktpigger (Kojima og Ogura, 1986)

I iransk urtemedisin brukes den til å behandle sår hals, blødninger, lungebetennelse, hodepine, dysenteri, hemoroider , diabetes og øyebetennelse (Morteza-Semnani et al., 2006).

Blackfoot-indianerne benyttet seg av Prunella vulgaris på en rekke måter. For både mennesker og hester kan den brukes som øyeskyll på kalde eller vindfulle dager og som et dermatologisk hjelpemiddel (påført nakkesår eller brukt til å vaske sprengte byller på mennesker; brukt på sal- og ryggsår på hester).

Hva er Blåkoll (Prunella vulgaris) eller Heal All

Prunella vulgaris L. (PVL) er tørket fruktpigg av Lamiacea-planten Prunella vulgaris L., som er en flerårig urt med medisinsk og spiselig homologi brukt i tusenvis av år. PVL er bitter, skarp, kald og tilhører leveren og galleblærens meridianer. Det renser leveren og fjerner ild, forbedrer synet, sprer hevelse og har tilfredsstillende kliniske terapeutiske effekter på mange sykdommer som fotofobi, svimmelhet, scrofula, struma, brystkreft.

Innsamlingen av informasjon og data relatert til PVL kommer fra litteratur hentet og samlet fra ulike vitenskapelige databaser på nettet (som CNKI, VIP, PubMed, Web of Science, Research Gate, Science Database), eldgamle bøker om tradisjonell kinesisk medisin (Encyclopedia of Traditional Kinesisk medisin, klassikere av tradisjonell kinesisk medisin, ordbok for tradisjonell kinesisk medisin), og doktorgrads- og masteravhandlinger.

For tiden er de viktigste kjemiske bestanddelene isolert og identifisert fra PVL triterpenoider, steroider, flavonoider, fenylpropanoider, organiske syrer, flyktige oljer og polysakkarider. Moderne farmakologiske studier har vist at PVL har et bredt spekter av farmakologiske aktiviteter, inkludert antiinflammatoriske, anti-tumor, antibakterielle og antivirale effekter, samt immunregulering, antihypertensiv, hypoglykemisk, lipidsenkende, antioksidant, frie radikaler, lever. beskyttelse, beroligende og hypnotiske effekter.

Hva er Blåkoll god for og hvordan kan den brukes

Blåkoll kan brukes til å lage en rekke forskjellige oppskrifter, og er spesielt god i salater, supper og sauser. Her er en enkel oppskrift på en blåkollsalat:

Bruk to ss blåkoll pulver til å lage dressing. Bland den med olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Smak til med dine favoritt krydder. Ha blandingen over salaten din av grønnsaker eller frukt.

Prunella vulgaris er kjent som “heal-all” (leger alt) på grunn av sin tradisjonelle bruk til å helbrede sår, halsinfeksjoner og flere andre plager.

De mulige helsemessige fordelene til denne planten tilskrives flere av dens forbindelser. Disse inkluderer flavonoider, tanniner og ursolsyre, rosmarinsyre og oleanolsyre, som kan ha antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper.

Spesielt kan disse forbindelsene bidra til å forhindre komplikasjoner forbundet med diabetes, beskytte mot herpes og ha antikrefteffekter.

Prunella vulgaris kan bidra til å forhindre komplikasjoner forbundet med diabetes, en sykdom preget av høyt blodsukkernivå.

Studier i reagensrør og gnagere tyder på at visse forbindelser i urten kan hemme enzymer som bryter ned og metaboliserer karbohydrater i kroppen din. I sin tur kan dette føre til lavere blodsukkernivåer og forbedret diabeteskontroll.

I tillegg kan Prunella vulgaris beskytte mot åreforkalkning, en herding av arteriene som kan øke risikoen for hjerteinfarkt.

Personer med diabetes er mer sannsynlig å utvikle risikofaktorer for åreforkalkning, inkludert arterieskade fra høyt blodsukker, forhøyede triglyserider og høyt totalt og dårlig LDL.

Prunella vulgaris mykner opp årevegger og bidrar til lavere blodtrykk og generelt bedre kondisjon for kroppen.

Kilde: https://www.healthline.com/nutrition/prunella-vulgaris#benefits

Urtekvinnen har både en Facebook-side og en Facebook-gruppe som du kan bruke for å holde deg oppdatert. Du er velkommen til å ta kontakt via Facebook-gruppen og be om alle slags råd som har med planter og helse å gjøre fra María Hrefna, urtekvinnen. Du kan også sende en e-post via denne siden.

Lenke til Facebook-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/urtekvinnen
All rådgivning er gratis

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som gis på denne nettsiden er kun til utdanningsformål og er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din, helsepersonell eller en kvalifisert urtemedisiner med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand. Se aldri bort fra profesjonell medisinsk rådgivning eller utsett å søke det på grunn av noe du har lest på denne nettsiden. Bruken av urtemedisiner bør gjøres med forsiktighet og i samråd med helsepersonell. Individuelle resultater kan variere, og bruk av urter er kanskje ikke passende for alle. Sørg alltid for sikkerheten og hensiktsmessigheten av urtemedisiner med helsepersonell før bruk. Det er ditt eget ansvar å verifisere alt som er skrevet på denne nettsiden, og vi vil på ingen måte bli holdt ansvarlige for informasjonen på denne siden. Vi kan ha skrevet noe feil uten å være klar over det, og du bør alltid bruke din egen dømmekraft.
- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img