Rug til vikingebrød

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

Rug gir styrke, skriver Regal om på sine websider. De forteller om vikinger som brakte rug med seg hjem fra Russland. Det var rundt år 400 at vikingene begynte å lage brød av rug.

Jeg har lest at brød av rug trodde man var hard og tørr og at den ble bakt over ild. Det er ikke helt riktig. Brøden ble bakt over ild, så mye er riktig men den ble ikke hard eller tørr. Slik brød lages enn den dag i dag på Island. Der lages det 2 typer rugbrød. En som er flat og bakes over ild og en annen som er kvadratisk eller rund og bakes ved svak varme lenge og på Island baker man en slik ofte ved de varme kildene. Har man ikke varm kilde eller åpen ild da bruker man andre metoder men nøkkelen er at den ene bakes kjapt og den andre meget sakte.

Vi lager og grøt av rug. Den grøten er helt nydelig og meget god mat. Til den bruker vi fløte. Riktig festmåltid.

Alt dette har gått i glemmeboka i Norge, men på Island har man nok bevart mye av dette på grunn av vikingene var jo mer isolert på Island og tok ikke til seg like mye nytt som man gjorde lenger ned i Europa.

På Island bruker man ingen gjær til rugmel og ingen hevingstid.

Rug ligger på øverste skala på innhold av fiber i mel og kornet er veldig rikt på mineraler og vitaminer og inneholder bioaktive komponenter som ser ut å beskytte mot hormonelle krefttyper i tillegg til hjerte- og karsykdommer. Ikke nok med det uten nyeste forskning viser at rug senker kolesterolnivået og reduserer risiko for type 2 diabetes.

100 gr rugmel inneholder:

349 kalorier
10,9 gr protein
63,6 gr karbohydrater
1,5 gr fett
11,8 gr fiber
50,6 gr stivelse
1,1 gr sukkerarter

Vitamin:
B1 0,3 mg
B2 0,1 mg
B3 1,7 mg
B5 0,5 mg
B6 0,3 mg
Folate 34 mikrogram
E 1,4 mg
K 5,9 mikrogram

Mineraler
Kalsium 24 mg
Kobber 0,3 mg
Jern 2,5 mg
Magnesium 63 mg
Manganese 2,4 mg
Fosfor 225 mg
Potassium 374 mg
Selenium 14,4 mikrogram
Sodium 2 mg
Sink 2,2 mg

 

Urtekvinnen har både en Facebook-side og en Facebook-gruppe som du kan bruke for å holde deg oppdatert. Du er velkommen til å ta kontakt via Facebook-gruppen og be om alle slags råd som har med planter og helse å gjøre fra María Hrefna, urtekvinnen. Du kan også sende en e-post via denne siden.

Lenke til Facebook-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/urtekvinnen
All rådgivning er gratis

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som gis på denne nettsiden er kun til utdanningsformål og er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din, helsepersonell eller en kvalifisert urtemedisiner med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand. Se aldri bort fra profesjonell medisinsk rådgivning eller utsett å søke det på grunn av noe du har lest på denne nettsiden. Bruken av urtemedisiner bør gjøres med forsiktighet og i samråd med helsepersonell. Individuelle resultater kan variere, og bruk av urter er kanskje ikke passende for alle. Sørg alltid for sikkerheten og hensiktsmessigheten av urtemedisiner med helsepersonell før bruk. Det er ditt eget ansvar å verifisere alt som er skrevet på denne nettsiden, og vi vil på ingen måte bli holdt ansvarlige for informasjonen på denne siden. Vi kan ha skrevet noe feil uten å være klar over det, og du bør alltid bruke din egen dømmekraft.
- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img