Kan hvem som helst selge planter frø og tre i Norge ?

Must Try

Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdal
Maria Hrefna Hjalmarsdottir Ringdalhttps://urtekvinnen.no
Jeg bor på et småbruk i Rogaland, hvor jeg driver hagen min etter permakulturprinsipp som passer ypperlig for meg som herbalist. Hagen min muldrer av planter som hager flest dessverre er uten. Jeg ble uteksaminert som herbalist høsten 2023. Dessverre så er jeg helt nylig blitt diagnosert med kreft, leiomyosarkom. Det gjør at livet mitt er litt vanskelig akkurat i disse dager (mars 2024) og jeg forventer at jeg må gjennomgå operasjon og kjemoterapi, med usikker utsikt på fremtiden. Jeg har ellers vært mer eller mindre syk i ca. 19 år og det har gjort at jeg ble herbalist. Jeg har ellers gått mellom det som føles hundrevis med leger, hvor jeg har ofte møtt veggen og ikke fått hjelp og ikke blitt hørt. Det gjelder likevel ikke alle leger jeg har gått til men en veldig stor andel og det forbauser meg. Det gjør at jeg ønsker å hjelpe dem som sliter med helseplager. Hvis jeg kan bidra til at noen får det bedre, da har jeg fått mye ut av livet.Ta kontakt hvis du tror jeg kan hjelpe deg via mine studier innen urtemedisin. Jeg har mindre tid nå som jeg skal ta kreftbehandling men jeg håper jeg etter hvert blir mer tilgjengelig. Uansett er det bare å ta kontakt hvis du ønsker. ... og ja, jeg er opprinnelig fra Island og er ellers utdannet innen markedsføring, IT, hudterapi, druedyrking, fiskeoppdrett og nå aller sist regenrativt landbruk. Jeg slutter aldri å utdanne meg, det er like viktig som å puste.

I Norge kan i utgangspunktet hvem som helst selge planter og trær, men det finnes visse lover og regler som må følges for å sikre at salg og distribusjon av planter skjer på en trygg og ansvarlig måte. Her er noen viktige punkter å være klar over:

1. Registrering og Tillatelser

  • Mattilsynet: For å selge planter profesjonelt, må du registrere deg hos Mattilsynet. Dette gjelder spesielt hvis du importerer planter fra utlandet, driver med produksjon, eller selger planter til andre profesjonelle aktører.
  • Plantesunnhetssertifikat: Ved import av planter og frø fra land utenfor EØS (European Economic Area), kreves det ofte et plantesunnhetssertifikat som viser at plantene er fri for skadelige organismer.

2. Plantesunnhet og Karantene

  • Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere: Denne forskriften stiller krav til inspeksjon og kontroll for å forhindre spredning av planteskadegjørere.
  • Karantenepliktige skadegjørere: Noen planter kan være vert for skadegjørere som er underlagt strenge karanteneregler. Det er viktig å sikre at plantene er fri for slike skadegjørere før de selges.

3. Sertifisering og Merking

  • Sertifisering: For noen planter, spesielt frukttrær og bærbusker, kan det kreves sertifisering som viser at de er dyrket i henhold til spesifikke kvalitetsstandarder.
  • Merking: Planter som selges, må merkes korrekt med informasjon om plantetype, opprinnelse, og eventuelle spesielle omsorgsbehov.

4. Bruk av Kjemikalier og Gjødsel

  • Kjemikalier: Hvis du bruker plantevernmidler eller gjødsel, må du følge forskrifter for bruk og oppbevaring av slike stoffer. Noen kjemikalier krever også autorisasjon for bruk.
  • Økologiske planter: Hvis du markedsfører plantene som økologiske, må de være dyrket i samsvar med regelverket for økologisk produksjon.

5. Forretningsdrift

  • Skatt og Avgift: Som med annen kommersiell virksomhet, må du registrere virksomheten din hos Brønnøysundregistrene og overholde lover om skatt og avgift.
  • Arbeidstilsyn og Miljøkrav: Overholdelse av arbeidsmiljøloven og miljøkrav er nødvendig hvis du har ansatte eller driver produksjon i større skala.

6. Lokale Regler og Restriksjoner

  • Kommunale regler: Sjekk med din lokale kommune om det finnes spesifikke reguleringer eller restriksjoner som gjelder for salg av planter og trær.

Oppsummering

Selv om mange kan selge planter og trær i Norge, må man overholde et sett med lover og reguleringer for å sikre at plantehelsen ivaretas og at man driver ansvarlig forretningsdrift. For mer spesifikk informasjon og veiledning, er det en god idé å konsultere Mattilsynet eller en annen relevant myndighet.

Hva med frø ?

Salg av frø i Norge er også regulert av ulike lover og forskrifter for å sikre at frøene er av god kvalitet og fri for sykdommer og skadedyr. Her er en oversikt over hva som kreves for å selge frø:

1. Registrering og Tillatelser

  • Mattilsynet: Hvis du planlegger å selge frø profesjonelt, må du registrere deg hos Mattilsynet. Dette gjelder spesielt hvis du importerer frø fra utlandet, driver med produksjon, eller selger frø til andre profesjonelle aktører.
  • Frøfirma: For å drive med omsetning av frø til jord- og hagebruk, må virksomheten være godkjent som frøfirma av Mattilsynet.

2. Kvalitetskrav og Sertifisering

  • Kvalitetsstandarder: Frø som selges, må oppfylle bestemte kvalitetsstandarder for spireevne, renhet og fuktighetsinnhold. Dette sikrer at kjøpere får frø som er levedyktige og av høy kvalitet.
  • Sertifisering: Enkelte typer frø, spesielt for landbruksprodukter, krever sertifisering som bekrefter at de oppfyller nasjonale og internasjonale standarder.

3. Plantesunnhet og Karantene

  • Plantesunnhetskrav: Frøene må være fri for karanteneskadegjørere og andre skadelige organismer. Dette innebærer ofte inspeksjon og testing.
  • Plantesunnhetssertifikat: Ved import av frø fra land utenfor EØS, kreves det ofte et plantesunnhetssertifikat som viser at frøene er fri for skadelige organismer.

4. Merking og Informasjon

  • Merkekrav: Frøpakker må merkes med informasjon om frøtype, opprinnelsesland, produksjonsdato, spireprosent og eventuelle spesifikke så- eller dyrkingsanvisninger.
  • Sortsinformasjon: Hvis frøene tilhører en bestemt sort, skal dette være tydelig angitt, og sorten må være godkjent i henhold til norske regler.

5. Økologiske Frø

  • Økologisk sertifisering: Hvis du ønsker å selge økologiske frø, må de være produsert i samsvar med regelverket for økologisk produksjon og være sertifisert av en godkjent økologisk sertifiseringsorganisasjon.

6. Forretningsdrift

  • Skatt og Avgift: Som med annen kommersiell virksomhet, må du registrere virksomheten din hos Brønnøysundregistrene og overholde lover om skatt og avgift.
  • Arbeidstilsyn og Miljøkrav: Overholdelse av arbeidsmiljøloven og miljøkrav er nødvendig hvis du har ansatte eller driver produksjon i større skala.

7. Lokale Regler og Restriksjoner

  • Kommunale regler: Sjekk med din lokale kommune om det finnes spesifikke reguleringer eller restriksjoner som gjelder for salg av frø.

Oppsummering

Selv om mange kan selge frø i Norge, må man overholde et sett med lover og reguleringer for å sikre at frøene er av god kvalitet og fri for sykdommer og skadedyr. For mer spesifikk informasjon og veiledning, er det en god idé å konsultere Mattilsynet eller en annen relevant myndighet.

Nyttige lenker:

Disse ressursene gir detaljert informasjon om de spesifikke kravene og prosedyrene som må følges for å selge frø i Norge.

Urtekvinnen har både en Facebook-side og en Facebook-gruppe som du kan bruke for å holde deg oppdatert. Du er velkommen til å ta kontakt via Facebook-gruppen og be om alle slags råd som har med planter og helse å gjøre fra María Hrefna, urtekvinnen. Du kan også sende en e-post via denne siden.

Lenke til Facebook-gruppen:
https://www.facebook.com/groups/urtekvinnen
All rådgivning er gratis

Ansvarsfraskrivelse: Informasjonen som gis på denne nettsiden er kun til utdanningsformål og er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Søk alltid råd fra legen din, helsepersonell eller en kvalifisert urtemedisiner med spørsmål du måtte ha angående en medisinsk tilstand. Se aldri bort fra profesjonell medisinsk rådgivning eller utsett å søke det på grunn av noe du har lest på denne nettsiden. Bruken av urtemedisiner bør gjøres med forsiktighet og i samråd med helsepersonell. Individuelle resultater kan variere, og bruk av urter er kanskje ikke passende for alle. Sørg alltid for sikkerheten og hensiktsmessigheten av urtemedisiner med helsepersonell før bruk. Det er ditt eget ansvar å verifisere alt som er skrevet på denne nettsiden, og vi vil på ingen måte bli holdt ansvarlige for informasjonen på denne siden. Vi kan ha skrevet noe feil uten å være klar over det, og du bør alltid bruke din egen dømmekraft.
- Annonse -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Annonse -spot_img

Helse og urter

- Annonse -spot_img

More Recipes Like This

- Annonse -spot_img