Rug gir styrke, skriver Regal om på sine websider. De forteller om vikinger som brakte rug med seg hjem fra Russland. Det var rundt år 400 at vikingene begynte å lage brød av rug.
Jeg har lest at brød av rug trodde man var hard og tørr og at den ble bakt over ild. Det er ikke helt riktig. Brøden ble bakt over ild, så mye er riktig men den ble ikke hard eller tørr. Slik brød lages enn den dag i dag på Island. Der lages det 2 typer rugbrød. En som er flat og bakes over ild og en annen som er kvadratisk eller rund og bakes ved svak varme lenge og på Island baker man en slik ofte ved de varme kildene. Har man ikke varm kilde eller åpen ild da bruker man andre metoder men nøkkelen er at den ene bakes kjapt og den andre meget sakte.
Vi lager og grøt av rug. Den grøten er helt nydelig og meget god mat. Til den bruker vi fløte. Riktig festmåltid.
Alt dette har gått i glemmeboka i Norge, men på Island har man nok bevart mye av dette på grunn av vikingene var jo mer isolert på Island og tok ikke til seg like mye nytt som man gjorde lenger ned i Europa.
På Island bruker man ingen gjær til rugmel og ingen hevingstid.
Rug ligger på øverste skala på innhold av fiber i mel og kornet er veldig rikt på mineraler og vitaminer og inneholder bioaktive komponenter som ser ut å beskytte mot hormonelle krefttyper i tillegg til hjerte- og karsykdommer. Ikke nok med det uten nyeste forskning viser at rug senker kolesterolnivået og reduserer risiko for type 2 diabetes.
100 gr rugmel inneholder:
349 kalorier
10,9 gr protein
63,6 gr karbohydrater
1,5 gr fett
11,8 gr fiber
50,6 gr stivelse
1,1 gr sukkerarter
Vitamin:
B1 0,3 mg
B2 0,1 mg
B3 1,7 mg
B5 0,5 mg
B6 0,3 mg
Folate 34 mikrogram
E 1,4 mg
K 5,9 mikrogram
Mineraler
Kalsium 24 mg
Kobber 0,3 mg
Jern 2,5 mg
Magnesium 63 mg
Manganese 2,4 mg
Fosfor 225 mg
Potassium 374 mg
Selenium 14,4 mikrogram
Sodium 2 mg
Sink 2,2 mg